De kleding- en uitzetbank van Team ED

Team ED helpt jongeren. Nu ook met kleding en uitzet.

Regelmatig begeleiden wij jongeren die (bijna) niets hebben. Een halve vuilniszak met wat oude kleren is dan ook niet overdreven. Als het nodig is kopen we dan ook sokken of onderbroeken of wat ze dan ook maar nodig hebben. Soms doen wij dit zelfs uit eigen zak, terwijl een aantal van ons zelf ook niet veel te besteden hebben, maar dit niet aan konden zien. Ditzelfde geldt voor jongeren die 18 worden en alleen maar binnen jeugdzorg hebben gewoond. Als ze 18 zijn moeten ze op zichzelf gaan wonen, maar hebben geen spullen. Daarom hebben wij de kleding- en uitzetbank opgericht. Op een zolderkamer staan nu bakken met kleding en kleine meubels. We willen de jongeren wat extra's kunnen bieden, want wij vinden dat iedereen een warm thuis verdiend.

We komen als ED regelmatig jongeren tegen die nauwelijks kleding of huisraad hebben. Een halve vuilniszak met wat oude kleren of een half lege kamer, is dan ook niet overdreven. Daarom dus de ED-, kleding en uitzetbank.

Elke gemeente heeft tegenwoordig wel een kledingbank, maar is uitsluitend voor bewoners van die gemeente. ED werkt echter regionaal, en onze kleding-, en uitzetbank is er dan ook voor alle jongeren en jong volwassenen die wij ondersteunen.

Een van onze collega’s heeft haar zolder en een klein kamertje beschikbaar gesteld voor de kleding en “ uitzetspullen” ; denk servies, pannen, glaswerk, koffiezetapparaat etc. Sokken, ondergoed, wasmiddel en zaken voor persoonlijke hygiëne (tandpasta, shampoo, deo, maandverband etc) kopen we nieuw. Voorheen veelal uit eigen “ zak” maar dankzij donaties hoeft dat- op dit moment- niet meer.

We willen onze jongeren, de meesten zonder netwerk waar ze op terug kunnen vallen, graag wat extra’s bieden. Hoewel extra’s………….het betreft hier voornamelijk de basisbehoeften; een passende broek, een warme jas, een bord om van te eten, wasmiddel om te kunnen wassen etc.

En mocht u zich het afvragen: de zak-, en kleedgeld regeling (residentiele instellingen) is landelijk afgeschaft. Evenals (vaak ook) de was-, en persoonlijke hygiënepakketten. Heb je geen netwerk waarop je terug kunt vallen of heb je of kan je geen bijbaantje hebben, dan heb je dus een probleem. Inrichtingskosten via de gemeente is tegenwoordig meestal een lening, dus wat we mee kunnen geven, hoef je zelf niet te kopen en scheelt weer. Zoals een van de ED collega’s zei “ Pas toen ik mijn eigen koffie kon zetten, was ik “thuis”.