Helaas, je hebt niet het recht om deze inhoud te bekijken..
Edjes fomulier
Helaas, je hebt niet het recht om deze inhoud te bekijken..
Ervaringskennis:
Ik ben Myrthe en ik ben opgegroeid in een gezin met ouders die beide een psychische stoornis hebben (borderline en depressie). Hierdoor heb ik mij nooit echt kind gevoeld en heb ik snel volwassen moeten worden. In de tijd bij mijn ouders heb ik veel te maken gehad met fysiek en geestelijk geweld. Doordat mijn ouders mij niet de aandacht gaven waar ik naar verlangde, kwam ik in aanraking met ‘verkeerde’ mensen waardoor ik seksueel misbruikt ben. Na een lang proces van onzekerheid en angst voor een psychische stoornis, net zoals mijn ouders hebben, moest er iets veranderen. Uiteindelijk, na jaren onder toezicht te hebben gestaan bij Jeugdzorg, hebben zij besloten mij uit huis te plaatsen en kwam ik terecht in een pleeggezin. Zij boden mij een rustig opvoedklimaat, en dit, in combinatie met veel therapie, heeft mij erg geholpen.
Recentelijk ben ik afgestudeerd als Sociaal Werker met de specialisatie Ervaringsdeskundigheid aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ik hoop dat ik anderen kan ondersteunen op de manier zoals ik hem zelf gemist heb destijds, aan de hand van mijn eigen ervaringskennis en de kennis die ik opgedaan heb vanuit school en bij Team ED zelf.
Ervaringskennis:
Ik heb een heftige jeugd gehad met vele jaren misbruik. Op 13-jarige leeftijd raakte ik alles kwijt en stond ik er alleen voor. Het heeft mij vele jaren gekost om over de grote verscheidenheid aan wat ik in mijn leven heb meegemaakt heen te komen. Ook werd ik op 26-jarige leeftijd, tijdens de zwangerschap van mijn oudste, chronisch ziek, wat grote invloed heeft op mijn leven. Hierdoor ben ik jaren geleden afgekeurd. Mijn tijd heb ik gevuld met het alleen opvoeden van mijn twee kinderen, die beide PDD-NOS hebben. Daarnaast heb ik veel andere kinderen en jongeren opgevangen en begeleid. Inmiddels werk ik alweer drie jaar vrijwillig voor Tactus verslavingszorg en ik vind het erg fijn dat ik nu ook bij Team ED mag helpen.
Ervaringskennis:
Everything happens for a reason.
Mijn ervaringskennis ligt vooral op het gebied van vluchten en onveiligheid.
Ik ben in Syrië en daar tot mijn 13de gewoond. In 2011 begon de oorlog.
Op mijn 13de besloten mijn ouders het land te verlaten en te gaan vluchten.
Nederland was onze eindbestemming. In het begin was of course alles moeilijk en lastig, ik had het gevoel dat mijn leven voorbij was en ik dacht dat het nooit goed gaat komen, alsof ik geen hoop meer kon voelen. In andere worden, ik was erg wanhopig.
Ik ben in een nieuw land beland, ik sprak de taal niet en niemand kon mij of mijn ouder helpen of begrijpen.
Ik ken het heel goed, alles achter je laten en opnieuw beginnen is echt niet makkelijk, maar het is zeker mogelijk! Daarbij wil ik je graag helpen, wij hoeven niet altijd een oplossing te vinden, als wij maar iemand hebben die naast ons staat en ons een luisterend oor kan bieden.
Het maakt niet uit wat voor situatie je nu meemaakt, ik sta hier voor je klaar!
Wat collega ED’s over mij zeggen:
Ervaringskennis:
Hallo ik ben Marco. Als kind kreeg ik vaak te horen: let nou op, zit niet te dromen en doe nou eens je best. Vaak had ik het gevoel dat ik niet begrepen werd en nog vaker begreep ik mijzelf niet. Op school had ik moeite om me te concentreren, had ik altijd het gevoel dat ik onder de maat presteerde en dat ik minder was dan de rest. Uiteindelijke zorgde dat ervoor dat mijn zelfbeeld erg laag was en ik 0 zelfvertrouwen had. Ik ging spijbelen en zocht mijn toevlucht in alcohol en drugs. In mijn hoofd was het nooit rustig en was er altijd chaos. Ik was impulsief en deed vaak dingen waar ik later spijt van had. Ik voelde me eenzaam en leefde van dag tot dag. Ik had geen idee hoe mijn toekomst er uit zou zien.
Op mijn 45ste kreeg ik te horen dat ik ADD had en dat verklaarde een hoop.
Nu weet ik dat ik de lat voor mezelf altijd te hoog heb gelegd. Ik voelde altijd druk en constante stress. Nooit rust in mijn hoofd en altijd dat stemmetje je bent niet goed genoeg. Op latere leeftijd kreeg ik last van depressies.
Als kind, maar ook als jong volwassene heb ik mezelf nooit goed kunnen uiten over hoe ik mezelf voelde, vaak wist ik het zelf niet eens en ik had daar ook de vaardigheden niet voor. Door de ervaringen die ik zelf heb opgedaan hoop ik nu het verschil voor een ander te kunnen maken.
Ervaringskennis:
Ik ben opgegroeid in een ontwricht gezin met een overspannen moeder en een vader die zwaar alcoholist was. Ik heb drie oudere zussen en één jonger zusje, wat mij de enige jongen in het gezin maakte. Van mijn derde tot mijn 16e levensjaar heb ik in een internaat gewoond. Op 12-jarige leeftijd kwam ik in aanraking met harddrugs en criminaliteit, wat een groot gedeelte van mijn verdere leven in beslag heeft genomen. Ik heb via justitie mijn verslaving en delict gedrag aan kunnen pakken en nu ben ik, na ruim 30 jaar verslaafd te zijn geweest, al zes jaar clean.
Ik heb een opleiding Ervaringsdeskundigheid afgerond en werk nu als ervaringsdeskundige in een forensische kliniek in Zutphen. Daarnaast ben ik bezig met de opleiding medewerker maatschappelijke zorg (MMZ). Ik ben al bij team ED betrokken vanaf het begin van de oprichting.
Ik ben vader van een zoon van 19 jaar en ik ben gelukkig in mijn huidige relatie.
Ervaringskennis:
In mijn jeugd heb ik te maken gehad met lichamelijke en geestelijke mishandeling en verwaarlozing, waardoor ik me als kind heel onveilig heb gevoeld. Mijn schooltijd was voor mij ook geen fijne tijd, want naast dat ik veel leerproblemen had door mijn dyslexie, werd ik ook veel gepest. Ook ben ik meerdere jaren seksueel misbruikt door iemand uit mijn omgeving. Na dit alles ben ik voor mijn eigen ontwikkeling naar een weekendpleeggezin gegaan. Helaas was dit niet voldoende hulp en ben ik vervolgens naar een crisisopvang voor dak- en thuislozen gegaan. Door alles in mijn jeugd heb ik een posttraumatische stressstoornis ontwikkelt (PTSS), waar ik veel last van heb (gehad). Ik heb hiervoor meerdere therapieën gevolgd, waaronder traumatherapie. Zelfstandig worden heb ik, door te weinig begeleiding, zelf moeten doen. Mede hierdoor kwam ik ook in de schulden terecht, en zijn er veel mensen over mijn grenzen gegaan, ook op het gebied van seksualiteit.
Vanaf begin 2018 ben ik al werkzaam bij teamED. Dankzij deze werkervaring, werk ik als ervaringsdeskundige bij KOOS Utrecht in de Specialistische Jeugdzorg. Ook werk ik bij het UMC Amsterdam op het platform Enyoy, waar ik sinds 1 februari 2022 ook coördinator van ben.
Ervaringskennis:
Mijn naam is Rosa en graag stel ik mij aan jou voor.
Ik ben geboren in een altijd hard werkend en zelf ondernemend gezin. Ondanks dat kwam ik in ons warm Italiaanse nestje nooit liefde tekort. Integendeel zelfs, mijn thuisbasis en geloof zijn in vele situaties mijn redding geweest.
Zo ver als ik terug kan gaan in mijn herinnering heb ik altijd een lichamelijk zieke vader gehad en ging daar altijd veel zorg naar uit. Door deze situatie moest ik regelmatig uit logeren, wat het begin was van mijn eerste trauma’s door seksueel misbruik. Ik gedroeg mij als een klein meisje daardoor anders dan de rest en werd daarom ook veel gepest tot aan de middelbare school. Vanaf kinds af aan is dit een rode draad geweest door mijn leven heen en heb ik fysiek en mentaal misbruik/geweld in vele hoedanigheden meegemaakt. Hierdoor werd onder andere mijn eetstoornis geboren. Vele labels kreeg ik op mijn hoofd geplakt, wat mij juist minderwaardig liet voelen en meer ongeloof gaf in mijzelf. Door vele trauma’s en omstandigheden waarin ik destijds leefde, heb ik verslaving van dichtbij meegemaakt. De situatie werd voor mij uitzichtloos en daardoor ben ik een langere tijd erg suïcidaal geweest. Door vele gebeurtenissen leef ik met een niet aangeboren hersenletsel.
Na 20 jaar door therapieland te hebben gewandeld, met alle ups and downs en vele mensen op dit pad te hebben ontmoet, heb ik vele ervaringen opgedaan. Eén daarvan is dat alleen al door er voor iemand te “zijn” je zoveel voor iemand kan betekenen. Iemand die in jouw kracht van binnen gelooft ook al is die op sommige momenten voor de buitenwereld niet zichtbaar.
Samen met jou, gelijkwaardig en ook gewoon een beetje gezellig ;)..
Wens ik daarom niet jouw hulpverlener maar hoopverlener te zijn!
“..Every experience, no matter how bad it seems, holds within a blessing of some kind. The goal is to find it..”
Liefs, Rosa
Begon ik een aantal jaar geleden als projectleider van TeamED16 naast mijn andere projecten bij Stichting Welzijn Lochem, inmiddels werk ik full time met dit top team.
Samen met mijn collega zorg ik dat onze collega’s ongestoord en optimaal hun werk kunnen doen. We zijn zowel intern als extern het eerste aanspreekpunt. Ik ben zelf geen ervaringsdeskundige, dat hoeft ook niet, daar heb ik mijn collega’s en mijn collega coördinator voor. Ik heb in al die jaren heel veel van hen geleerd, meer dan vanuit de “ boeken” destijds. Ik werk wel al heel lang met jongeren en jong volwassenen.
Ik ben heel trots op mijn collega’s en het werk dat zij doen, omdat ik zie en hoor dat zij echt het verschil maken. Dit krijg ik ook regelmatig terug van de jongeren, professionals en netwerk. Het gelijkwaardige contact en de (h)erkenning, en vooral, er zijn wanneer het nodig is (dus ook na 17.00 u) zijn hierbij het belangrijkst. Al mijn collega’s zijn goud! Ze doen dit werk -naast hun betaalde baan of studie- vanuit hun hart en met een gedrevenheid voor de edjes, en dat merk je.
Naast team ED werk ik bij Stichting Welzijn Lochem aan verschillende projecten.
Als kind ben ik veel in het ziekenhuis geweest door ziekte. Hier heb ik bepaalde overlevingsstrategieën ontwikkeld die een basis hebben gelegd voor mijn leven. In mijn puberteit heb ik te maken gehad met seksueel trauma, kwam ik in een depressie terecht en ben ik begonnen met zelfbeschadiging.
Ik heb dit lange tijd verborgen gehouden en heb met veel liefde in de zorg gewerkt als verpleegkundige. Uiteindelijk werd mijn problematiek zo groot dat ik in meerdere opnames terecht kwam in mijn twintigerjaren. Na een worsteling om de juiste hulp te zoeken en na allerlei diagnoses gekregen te hebben, kwam ik bij een hulpverlener terecht waar ik mij gehoord en gezien voelde en zo ben ik ondertussen sinds 2016 in herstel.
Nadat ik al mijn mentale uitdagingen beter heb leren kennen, bleek onder alles nog iets te schuilen; een worsteling met mijn gender. Een nieuwe molen, met nieuwe uitdagingen. Ondertussen ben ik sinds 2017 in transitie en voel ik mij veel meer één met mijn lichaam.
Ervaringskennis:
Hola!
Mijn naam is Sarah en ik ben 36 jaar.
Mijn leven nu is kalm en rustig en ik kan intens genieten van allerlei ‘kleine dingetjes’, maar dit is een hele lange tijd heel anders geweest. Terugblikkend zie ik hoeveel stress en onrust ik ervoer en hoe ontzettend hard ik mij best deed. Om erbij te horen, om gehoord te worden, rust te vinden, de boel op orde te krijgen maar ook dikwijls om hulp te krijgen en dat dit mij keer op keer op keer niet lukte.
Ik heb CPTSS ontwikkelt en veel last gehad van depressie, dwang en suïcidaliteit. Toen ik uiteindelijk een psychose kreeg kwam aan het licht hoe veel moeite ik had en toen heb ik hulp gekregen, maar omdat er veel vanuit het cognitieve gewerkt werd, liep ik hier ook wel op vast. Pas toen ik heel expliciet mijn eigen keuzes ging maken en gaande weg mijn eigen krachten ging zien kwam er de rust die ik zo graag wilde.
De reden dat ik bij Team Ed vanuit ervaring wil gaan werken, is omdat ik een sterke overtuiging heb dat mensen niet alleen door het leven zouden moeten gaan als zij dit niet zelf willen. En ik denk dat stabiliteit, een luisterend oor, een aanmoeding of interesse, al het verschil kan maken in hoe iemand regie kan pakken op dat wat het leven op je af blaast.
Ervaringskennis:
Hi, laat ik mij even voorstellen. Ik ben Priscilla, 32 jaar oud en moeder van twee dochters. Als kind had ik een erg onveilige thuissituatie en ben ik zowel lichamelijk als geestelijk zwaar mishandeld, verwaarloosd, gepest en misbruikt door mijn eigen omgeving. De dag ik bij mijn moeder weg ben gevlucht begon alles nog zwaarder te worden en is mijn reis van pleeggezin en internaat begonnen, maar ook de slechte hulpverlening en hun loze beloftes. Daarbij ook het harde straatleven, waaronder: dakloosheid, gewelddadige relaties en het loverboycircuit. Mijn keerpunt kwam vooral toen er definitief (PTTS) werd vastgesteld, maar ook toen ik mijn eigen kinderen kreeg. Door alle ellende die ik heb meegemaakt, heb ik mij altijd gerealiseerd dat ik een ander voorbeeld wil zijn dan wat ik destijds heb gekregen. Inmiddels heb ik mijn diploma in zorg en dienstverlening behaald en wil ik graag andere jongeren/jongvolwassenen helpen door naar ze te luisteren en ze te ondersteunen op de manier die zij nodig hebben. Ik wil jongeren graag laten zien dat zij meer kracht hebben zelfs op de meest slechte momenten of dagen. Ik wil dat zij zich ECHT gehoord voelen. Ik hoop dat ik een goed steunfiguur kan zijn doormiddel van motivatie, kracht en positievere inzichten om ze verder te helpen. Ik heb zelf geleerd het negatieve om te draaien in iets positiefs, ongeacht de situatie. Ik zeg altijd: ‘you’re stronger than you know, find your power, it’s there!’
Ervaringskennis:
Ik ben Salif en ik ben 45 jaar oud. Ik kom uit Zutphen en ik volg momenteel de opleiding Social Work aan Capabel Onderwijs in Arnhem. Door foute keuzes die ik heb gemaakt in mijn leven heb ik de ervaringen die ik nu kan inzetten om jongeren te helpen.
Ervaringskennis:
Hi!
Mijn naam is Joyce en ik ben 31 jaar.
Ik kan tegenwoordig oprecht genieten van het leven en alles wat dat brengt, maar dat is niet altijd zo geweest. Eerder wist ik niet hoe ik moest omgaan met het leven en alles wat dat met zich mee brengt, wat bij mij voor een hele hoop spanning en stress zorgde. Ik wist niet hoe ik daarmee om moest gaan. Ik had altijd het gevoel dat niemand me begreep, niemand me zag, hoe hard ik ook mijn best deed.
Ik koos destructieve manieren om met de spanning en stress van het leven om te gaan wat zich resulteerde in alcohol en drugsgebruik, suicidaliteit, automutilatie. Ik bracht mezelf in gevaar zonder dat ik mezelf hier echt bewust van was. Ik ontwikkelde een verslaving en psychische problematiek. Ik ging kliniek in, kliniek uit voor alle kanten van mijn problematiek maar niks leek echt effect te hebben en eigenlijk werd het hierdoor altijd slechter.
Toen ik in contact kwam met mensen die ervaringsdeskundige waren of ervaringskennis hadden, is er een hoop veranderd. Ik leerde de regie en verantwoordelijkheid te nemen voor en over mijn leven. Dat mensen verder keken dan mijn stickers, dat is waar voor mij herstel begonnen is en sindsdien is mijn leven compleet veranderd.
De ervaring die ik hierin heb gehad met ervaringsdeskundige wil ik heel graag ook doorgeven aan anderen en graag uitdragen
Ik had als kind erg last van angst en paniekgevoelens. Dit was vaak niet in verhouding met de situatie. Ik kon dit niet goed delen, mij uitspreken vond ik lastig en in mijn familie werd er ook niet echt over gevoelens gesproken. Ik kwam op 16-jarige leeftijd in aanraking met drugs en alcohol. Dit dempte mijn emoties en gaf me een (tijdelijk) fijn gevoel en de zekerheid die ik wilde. Maar dit gebruik maakte eigenlijk alles kapot en liet mij dingen doen zoals ik eigenlijk niet echt was. Ik heb in verschillende klinieken en gevangenissen gezeten en ik heb uiteindelijk mijn angst, paniek en andere gevoelens aangepakt. Dit heeft enorm geholpen.
Ik heb ervaren hoeveel hulpverleners er zijn die mij niet begrepen, hoewel ze mij wel oprecht wilden helpen. Zij voelden alleen niet wat ik voelde en wat ik heb meegemaakt. Dit maakte dat ik mij onbegrepen voelde en ik mij dus weer alleen voelde. Ik heb gelukkig mensen ontmoet die redelijk hetzelfde hadden meegemaakt en die hier goed uit zijn gekomen. Deze mensen spraken mijn taal en herkenden wat ik voelde op dat moment. Ik heb dit als zo waardevol en positief ervaren dat ik nu mijzelf inzet voor mensen die iets meemaken, maar nog niet de juiste mensen hebben ontmoet. Ik weet hoe belangrijk, hoe fijn en helpend het is en kan zijn als er een persoon is die gelijkwaardig is, en die je niet vanuit werk, maar vanuit ervaring wil
bijstaan en met je mee wil denken.
Echt als mens!
Ervaringskennis:
Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin en heb een broer, een broertje en zusje. Al vanaf jonge leeftijd ben ik gepest op school en ik was vaak de jongen die zich “anders” gedroeg. Ik stond vaker op de gang dan ik in de klas zat. Ik ben best slim, maar door mijn gedrag ben ik in een behoorlijk tempo van aardig wat scholen afgeschopt. Op jonge leeftijd had ik al last van depressies en suïcidale gedachten. Alcohol en softdrugs leken rond mijn 12de een oplossing voor mijn problemen. Daar kwam al heel snel harddrugs bij met foute vrienden en crimineel gedrag. Ik ben rond mijn 15de uit huis geplaatst en heb een jaar in een fasehuis gewoond. Na een korte periode thuis ben ik op mezelf gaan wonen. Ik was toen nog minderjarig. Uiteindelijk ben ik 28 jaar verslaafd geweest. In 2017 heb ik me op laten nemen om behandeld te worden voor mijn verslavingen en sindsdien (3 jaar and counting) ben ik clean. Toen ik geen middelen meer had om weg te vluchten kwam ik mezelf keihard tegen en werd ik depressief en suïcidaal. Er was nog werk te verzetten. Ik ben negen maanden behandeld voor verschillende persoonlijkheidsstoornissen. Met succes, want sinds december 2018 ben ik mijn leven weer op aan het bouwen. Clean en ik vertrouw op God en mezelf. Ik heb mezelf omgeschoold tot ervaringsdeskundige en ben als vrijwilliger bij TeamED begonnen. Vanuit daar heb ik vanaf mei 2021 betaald een project opgezet voor Moviera en vanaf 1 februari 2022 ben ik werkzaam als coördinator bij TeamED16.
Ervaringskennis:
Al op jonge leeftijd ben ik in de GGZ beland. Door onveiligheid en onrust, zowel thuis als op school, kon ik niet gewoon kind zijn. Ik ontwikkelde al jong een eetstoornis, wat voor mij een manier was om met emoties om te gaan. In mijn pubertijd escaleerde dit en werd ik opgenomen in een kliniek. Later bleek dat de eetstoornis slechts een symptoom was van een ander probleem: PTSS. Inmiddels heb ik de eetstoornis achter mij kunnen laten, maar de PTSS is iets waar ik mee om moest leren gaan. Daarom is mijn assistentiehond Monty bij mij komen wonen. Ze helpt me om ritme te houden in mijn dag en haar aanwezigheid helpt om mijn spanning te reguleren.
Ik studeer momenteel Pedagogiek in Nijmegen en ben als stagiaire betrokken bij Team ED. Ik vind het ontzettend waardevol dat ik mijn ervaringen kan inzetten in het contact met Edjes, maar ook hou ik mij graag bezig met het verbeteren van de zorg voor jongeren met een complexe hulpvraag.
Deze website gebruitk cookies. bij het verder gebruik maken van deze website, accept de cookies.