Welkom op de pagina waar we ingaan op de ontwikkelingen met betrekking tot ervaringsdeskundigheid
en wat dat betekent voor gemeenten en zorgaanbieders. Naast het actief 1-1 ondersteunen van jongeren denken en helpen wij ook graag mee om te komen tot inzet van ervaringsdeskundigen.
Het opstellen van een projectplan, werven en selecteren, trainen en /of begeleiden van ervaringsdeskundigen in de organisatie.
Door gebruik te maken van onze expertise voorkomt u veelvoorkomende struikelblokken en bent u verzekert van advies op basis van jarenlange ervaring met ervaringsdeskundigheid. Neemt u voor meer informatie op vragen gerust contact met ons op.
We staan u graag te woord.
Decentralisatie
Door de transitie jeugdhulp hebben gemeenten de verantwoordelijkheid voor de zorg en ondersteuning voor jongeren van 18 jaar en ouder. Dit betekent dat gemeenten, in samenwerking met aanbieders, de continuïteit van zorg voor deze groep moeten waarborgen. Hier vallen nog regelmatig hiaten en team ED stapt hier dan ook regelmatig in. Wij denken dan ook regelmatig mee met gemeenten, zorgaanbieders, beleidsmakers en andere belangrijke partijen over hoe deze hiaten voorkomen kunnen worden, maar ook wat er nodig is. Hierbij gebruiken wij de input die wij krijgen vanuit de jongeren waar we mee werken en uiteraard onze persoonlijke ervaringen.
Zorgregio
Team Ed is in 2016 gestart als pilot van de Zorgregio Midden IJssel/Veluwe Oost en richt zich voornamelijk op jongeren die de residentiële jeugdhulp verlaten vóórdat ze 18 jaar worden, het moment waarop van hen zelfstandigheid wordt verwacht. Maar ook niet residentiële jongeren die ondersteuning van ED wensen, zijn van harte welkom bij Team ED. We hanteren (inmiddels) geen strikte leeftijdsgrens; de jongste die begeleid wordt door een ED is 13 jaar en de oudste is 35 jaar.
Zorgregio Midden-IJssel/Oost-Veluwe is een samenwerking van de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen.
We komen als ED regelmatig jongeren tegen die nauwelijks kleding of huisraad hebben. Een halve vuilniszak met wat oude kleren of een half lege kamer, is dan ook niet overdreven. Daarom dus de ED-, kleding en uitzetbank.
Elke gemeente heeft tegenwoordig wel een kledingbank, maar is uitsluitend voor bewoners van die gemeente. ED werkt echter regionaal, en onze kleding-, en uitzetbank is er dan ook voor alle jongeren en jong volwassenen die wij ondersteunen.
Een van onze collega’s heeft haar zolder en een klein kamertje beschikbaar gesteld voor de kleding en “ uitzetspullen” ; denk servies, pannen, glaswerk, koffiezetapparaat etc. Sokken, ondergoed, wasmiddel en zaken voor persoonlijke hygiëne (tandpasta, shampoo, deo, maandverband etc) kopen we nieuw. Voorheen veelal uit eigen “ zak” maar dankzij donaties hoeft dat- op dit moment- niet meer.
We willen onze jongeren, de meesten zonder netwerk waar ze op terug kunnen vallen, graag wat extra’s bieden. Hoewel extra’s………….het betreft hier voornamelijk de basisbehoeften; een passende broek, een warme jas, een bord om van te eten, wasmiddel om te kunnen wassen etc.
En mocht u zich het afvragen: de zak-, en kleedgeld regeling (residentiele instellingen) is landelijk afgeschaft. Evenals (vaak ook) de was-, en persoonlijke hygiënepakketten. Heb je geen netwerk waarop je terug kunt vallen of heb je of kan je geen bijbaantje hebben, dan heb je dus een probleem. Inrichtingskosten via de gemeente is tegenwoordig meestal een lening, dus wat we mee kunnen geven, hoef je zelf niet te kopen en scheelt weer. Zoals een van de ED collega’s zei “ Pas toen ik mijn eigen koffie kon zetten, was ik “thuis”.